K návštěvě

Dvě pražské restaurace opět obhájily hvězdičku Michelin

Prestižní kulinářskou cenu – hvězdu v průvodci Michelin – letos mezi nejlepšími evropskými podniky obhájily také dvě pražské restaurace, a to Alcron a La Degustation, které patří ke špičce české gastronomie. Letošní, třiatřicáté vydání Michelin Main Cities of Europe zahrnuje výběr 44 měst ve 20 evropských zemích; 349 restaurací je v něm oceněno jednou hvězdou, dvě hvězdy obdrželo 81 restaurací a nejvyšší, tříhvězdičkové ocenění získalo 15 restaurací v rámci Evropy.

Výlet do historie

Napřed si však dělejme malý výlet do historie: předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který poprvé v roce 1900 vydal André Michelin – ano, rovněž známý výrobce pneumatik. O restauracích, které by stály za zastávku, informoval jen mimochodem. Přesto se právě ty zvolna dostaly do popředí a roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné michelinské hvězdičky. Jednou hvězdou byly označeny restaurace, kde se vyplatí zastavit, pokud pojedete kolem. Dvě hvězdičky vám prozradily, že tenhle podnik stojí za zajížďku pár kilometrů, tři hvězdičky pak nesly restaurace vhodné jako samostatné výletní cíle.

Dnešní propracovanější hodnocení

Dnešní hodnocení je mnohem propracovanější; hodnotí se atmosféra, zajímavý výběr vín i zajímavé výhledy. Stále však platí, že v zařazování do Michelinova gastronomického průvodce evropskými městy není Praha žádný nováček. Hvězdičky v minulosti získala například restaurace Maze, kterou vedl populární britský šéfkuchař Gordon Ramsey, anebo restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons. Té šéfoval italský šéfkuchař Andrea Accordi a jeho kulinářské umění vyneslo podniku hvězdičku třikrát během čtyř let. Michelin se do Prahy vrátil předloni, kdy stejně jako letos získaly ocenění podniky Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Boheme Bourgeoise.

Dvě pražské restaurace opět obhájily hvězdičku Michelin

Restaurace Alcron v hotelu Radisson

Restaurace Alcron v hotelu Radisson má v žebříčcích nejlepších českých podniků své stálé místo. Několikrát také získala ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award. Šéfkuchařem je Roman Paulus (* 1975), který zahájil kariéru v Rakousku, působil ve známém londýnském hotelu Savoy a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II. Alcron se zaměřuje hlavně na rybí speciality a mořské plody.

Restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Hvězdička pro restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise je možná ještě zajímavější: ocenění tak totiž poprvé získaly poctivé české pokrmy z domácích surovin. Restaurace, která je součástí gastronomického konceptu Ambiente, se pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka (* 1975) specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století, nabízí i mezinárodní degustační menu.

Michelinský průvodce doporučuje také restaurace v kategorii kvalita za nízkou cenu. Letos cenu opět obhájily pražské podniky Aromi, Divinis, Sansho, SaSaZu a Aureole. V novém průvodci už nenajdete restauraci Le Terroir.

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz